Για τα μανιτάρια:
Υλικά:
300-400 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
6 μεγάλα μανιτάρια Πορτομπέλο
1 Μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Καρότα τριμμένα
1 Μέτριο τζίντζερ τριμμένο στο μπλέντερ
1 Σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 Ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί ημίγλυκο
2 Κουταλιές της σούπας συμπυκνωμένο πελτέ ντομάτας
1 Κοφτή κουταλιά της σούπας ρίγανη
Σόγια σος
Πιπέρι - Αλάτι - Ζάχαρη - Ελαιόλαδο
200 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα ποδαράκια από τα μανιτάρια, τα ψιλοκόβουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Αδειάζουμε τα μανιτάρια από το μαύρο έλασμά τους προσεκτικά μην αφαιρέσουμε ή σπάσουμε την σάρκα τους. Λαδώνουμε τα μανιτάρια ελαφρά και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και μια πρέζα ζάχαρη. Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια μας και μόλις πάρουν ωραίο χρώμα ρίχνουμε το τριμμένο καρότο, το τζίντζερ και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά. Μόλις ο κιμάς μας πάρει χρώμα και χάσει τα υγρά του, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μετά ρίχνουμε τον πελτέ, την ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μισό μπουκάλι Σόγια σος. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Δοκιμάζουμε τον κιμά και αν χρειάζεται ρίχνουμε αλάτι. Αυτό το κάνουμε γιατί η Σόγια σος είναι απο μόνη της αλμυρή και ίσως δεν χρειαστεί αλάτι.
Τραβάμε τον κιμά από την φωτιά και γεμίζουμε τα μανιτάρια μας. Ρίχνουμε πάνω από κάθε μανιτάρι τριμμένη γραβιέρα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η γραβιέρα μας.
Για το ρύζι:
Υλικά:
1 Κούπα ρύζι κίτρινο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Καρότο τριμμένο
1 Μέτριο τζίντζερ Ψιλοκομμένο
Μισό ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί ημίγλυκο
1 Κοφτή κουταλιά της σούπας ρίγανη
Τα ψιλοκομμένα ποδαράκια από τα μανιτάρια μας
Σόγια σος
Πιπέρι - Αλάτι - Ζάχαρη - Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό το ρύζι μας, με δυο κούπες νερό. Μόλις τραβήξει το νερό το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει σε ένα βαθύ τηγάνι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και μια πρέζα ζάχαρη. Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια μας και μόλις πάρουν ωραίο χρώμα ρίχνουμε το τριμμένο καρότο, το τζίντζερ και τα ποδαράκια από τα μανιτάρια μας. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μετά ρίχνουμε την ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ρύζι και το υπόλοιπο μπουκάλι Σόγια σος. Ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού τα υλικά, μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και το τραβάμε από την φωτιά. Δοκιμάζουμε το ρύζι αν θέλει αλάτι λόγω της Σόγια σος και αν χρειαστεί ρίχνουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου