Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Beef Wellington του Gordon Ramsay!


Η πιο δύσκολη συνταγή που έχω κάνει και φυσικά δεν ήταν δικιά μου, ήταν το περίφημο Beef Wellington του Gordon Ramsay! Παιδεύτηκα πολύ είναι η αλήθεια, αλλά το κατάφερα και το αποτέλεσμα ήταν ότι πιο νόστιμο έχω φάει σε μοσχαρίσιο κρέας! Η original συνταγή ήταν στα αγγλικά, οπότε για όσους θέλουν να την φτιάξουν είπα να την μεταφράσω και να την ανεβάσω εδώ!

Καλή επιτυχία σε όσους την δοκιμάσουν και μην φοβάστε την ταλαιπωρία, το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει! :)

Υλικά:
Για το μοσχάρι:
500 Γραμμάρια φιλέτο μοσχαριού (είναι συγκεκριμένο κυλινδρικό κομμάτι)
Μουστάρδα
1 Ζύμη σφολιάτας (έτοιμα φύλλα)
1 Κρόκος αυγού
20 γραμμάρια βούτυρο

Για την Duxelle μανιταριών:
250 Γραμμάρια φρέσκα λευκά μανιτάρια
2 Σκελίδες σκόρδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
10 Γραμμάρια φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι
100ml Κρασί Madeira
100ml Ζωμός κότας
1 Φιλέτο στήθος κοτόπουλο (200 γραμμάρια)
20ml Κρέμα γάλακτος με πολλά λιπαρά (Double Cream)
40 Γραμμάρια ψιλοκομμένος μαϊντανός
Αλάτι - Πιπέρι

Για τις κρέπες:
1 Αυγό
125ml Γάλα
50 Γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 Γραμμάρια σχοινόπρασο
Αλάτι

Εκτέλεση:
Για την Duxelle μανιταριών:
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε καλά τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη λάδι επειδή τα μανιτάρια το ρουφάνε.

Σε ένα άλλο τηγάνι παράλληλα με τα μανιτάρια σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι. Μόλις τα μανιτάρια μας είναι έτοιμα τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τα μυρωδικά μας. Προσθέτουμε το κρασί και σοτάρουμε μέχρι να φύγει το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό κότας και σοτάρουμε μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά.

Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα το βάζουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στο ψυγείο. Όταν κρυώσει καλά, αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα ξύλο κοπής και το ψιλοκόβουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Βάζουμε το στήθος κοτόπουλου στο μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το μείγμα μανιταριών και τον πουρέ κοτόπουλο μέχρι να ενωθούν καλά. Αλατοπιπερώνουμε και η Duxelle είναι έτοιμη!

Για τις κρέπες:
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε το γάλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε καλά και με ένα σουρωτήρι κοσκινίζουμε το μείγμα σε άλλο μπολ για να φύγουν τυχόν σβόλοι που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί. Ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο και το προσθέτουμε στο μείγμα.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε λίγο βούτυρο. Ρίχνουμε το μισό μείγμα και ψήνουμε μέχρι να γίνει η κρέπα μας, αλλά χωρίς να πάρει χρώμα (περίπου 30 δευτερόλεπτα). Γυρνάμε την κρέπα από την άλλη πλευρά για 10 δευτερόλεπτα και την τραβάμε από την φωτιά. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για την δεύτερη κρέπα.

Συναρμολόγηση:
Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο μας.


Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα από όλες τις πλευρές. Μόλις είναι έτοιμο το βάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 20 - 30 λεπτά.

Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και το ανοίγουμε αν χρειαστεί ωστε να έχει πάχος 0,5 εκατοστά. Την βάζουμε σε ένα ταψί και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.


Όταν το κρέας μας κρυώσει το αλείφουμε καλά με μουστάρδα.

Απλώνουμε τις δυο κρέπες έτσι ωστε η μία να καλύπτει την άλλη μέχρι την μέση περίπου. Απλώνουμε την Dyxelle μανιταριών πάνω στις κρέπες ωστε να κάνει μια στρώση πάχους 0,5 εκατοστών. Τοποθετούμε το κρέας στο κέντρο από τις κρέπες και τις τυλίγουμε ωστε να καλύψουν πλήρως το κρέας. Με μεμβράνη πολύ προσεχτικά τυλίγουμε όσο πιο σφιχτά μπορούμε το φιλέτο μας και το βάζουμε στο ψυγείο για 10 -15 λεπτά.

Βγάζουμε την σφολιάτα από το ψυγείο και αλείφουμε όλο το φύλλο με ένα χτυπημένο κρόκο αυγού. Αφαιρούμε την μεμβράνη από το φιλέτο μας και το τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης. Τυλίγουμε σφιχτά το φιλέτο με την ζύμη ωστε να μην έχει καθόλου κενά. Κόβουμε την ζύμη που περισσεύει από τα πλάγια, αφήνοντας λίγη ίσα ίσα για να κλείσουν τα πλαϊνά διπλώνοντας τα κάτω από το φιλέτο μας. Βάζουμε το φιλέτο μας σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.


Πολύ προσεχτικά ωστε να μην την τρυπήσουμε, με ένα μαχαίρι χαράζουμε απαλά την επιφάνεια της ζύμης κάνοντας ότι σχέδιο θέλουμε. Αλείφουμε όλο το φιλέτο μας με έναν κρόκο αυγού και το ψήνουμε στους 210 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε.

Σημαντική σημείωση: Η παραπάνω συνταγή βγάζει το κρέας μας medium. Αν θέλουμε να είναι πιο ψημένο το σοτάρουμε λίγο παραπάνω και στην συνέχεια στον φούρνο το αφήνουμε παραπάνω λεπτά με προσοχή μην αρπάξει η ζύμη μας.

Το link για την original συνταγή:
https://www.gordonramsayrestaurants.com/recipes/classic-beef-wellington/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου