Υλικά:
Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
Μισή κούπα ρύζι καρολίνα
1 Λάχανο
1 Πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 Πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
2 Καρότα τριμμένα στον τρίφτη
1 Ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 Σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 Ντομάτα
250ml χυμό ντομάτας
1 Μπουκάλι Worcestershire sauce
2 Κουταλιές του γλυκού πάπρικα
2 Κουταλιές του γλυκού ρίγανη
1 Κύβο ζωμό μοσχαριού
Ελαιόλαδο - Φρεσκοτριμμένο πιπέρι - Αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε την ρίζα του λάχανου και αφαιρούμε τα πρώτα εξωτερικά φύλλα. Το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό και σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φύλλα του για να μπορούν να δουλευτούν. Σε 20 λεπτά το γυρνάμε από την άλλη πλευρά για να μαλακώσουν και τα επάνω φύλλα του. Μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ένα καρότο, μισή πιπεριά Φλωρίνης και μισή πράσινη, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο, μια κουταλιά πάπρικα, μια κουταλιά ρίγανη, μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το ρύζι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι και 1/4 από την Worcestershire. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη η γέμισή μας.
Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με λίγο λάχανο ωστε να καλυφτεί καλά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε μια κούπα νερό, τον χυμό ντομάτας, την ντομάτα (που προηγουμένως την έχουμε κάνει πολτό στο μπλέντερ), όλη την υπόλοιπη Worcestershire, τον κύβο, το δεύτερο καρότο, τις υπόλοιπες πιπεριές, μια κουταλιά πάπρικα, μια κουταλιά ρίγανη, πιπέρι και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει βράση το τραβάμε από την φωτιά.
Βγάζουμε με προσοχή φύλλα από το λάχανο, τα γεμίζουμε τοποθετώντας λίγη από την γέμιση μας και τα τυλίγουμε διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Προσέχουμε να μην βάλουμε πολύ γέμιση και δεν τυλιχτεί σωστά ή σκιστεί το φύλλο μας. Προτιμήστε φύλλα που να μην είναι πολύ χοντρά. Αν το φύλλο μας επειδή είναι μεγάλο, έχει χοντρό νεύρο στην μέση το κόβουμε στα δυο και αφαιρούμε το νεύρο ωστε να έχουμε δυο φύλλα για τύλιγμα.
Τοποθετούμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα κολλητά τον ένα με τον άλλο έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσά τους. Μόλις φτιάξουμε την πρώτη στρώση απο ντολμάδες ρίχνουμε απο πάνω λίγη από την σάλτσα και φροντίζουμε να πάει παντού. Βάζουμε την δεύτερη στρώση ντολμάδες και ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα (αν η κατσαρόλα μας είναι μικρή και βγούνε παραπάνω στρώσεις, πάλι ρίχνουμε λίγη σάλτσα ανάμεσα τους ωστε να μας μείνει αρκετή για την τελευταία στρώση). Τέλος ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε επάνω στους λαχανοντολμάδες ένα ρηχό πιάτο που να χωράει στην κατσαρόλα μας. Με αυτό τον τρόπο θα μείνουν στην θέση τους όταν βράζουν και δεν θα διαλυθούν. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό μέχρι να καλυφθούν ελάχιστα οι ντολμάδες.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά. Αν έχει μείνει αρκετό ζουμί ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να τραβήξουν τα υγρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου