Υλικά:
1 Κιλό αλεύρι για ολες τις χρήσεις ή ειδικό για ψωμι
1 Νοπή μαγιά
1 Κουταλιά της σούπας αλάτι
4 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 Κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ
1 Κούπα χλιαρό νερό και μισή κούπα για τη μάγια
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη μαγιά με το μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Την διαλύουμε, προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει χυλός. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά.
Βάζουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε την μάγια. Σκεπάζουμε τη γεμάτη λακούβα και ρίχνουμε απο πάνω το λάδι και το γάλα.
Έχουμε στην άκρη την γεμάτη κούπα χλιαρό νερό και αρχίζουμε να πλάθουμε σιγά σιγά προσθέτοντας από το νερό μας. Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί (μπορεί να μην το πάρει όλο) ζυμώνοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ενωμένη αλλά όχι νερουλή ζύμη. Σκεπάζουμε το λεκανάκι με μεμβράνη και από πάνω με πετσέτα. Το αφήνουμε σε μια ζεστή γωνιά να φουσκώσει για μια ώρα.
Βάζουμε στο ταψί μας αντικολλητικό χαρτί. Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 3 φρατζολάκια ίδιου περίπου μεγέθους και τα πλάθουμε όπως θέλουμε. Τα τοποθετούμε πάνω στο αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με λίγο γάλα την επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή τα χαράζουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (όχι αέρα) μέχρι να ροδίσουν.
Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου