Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Γεμιστά με ρύζι και κοτόπουλο κινέζικο style.



Υλικά:
8 Μεγάλες πράσινες πιπεριές για γέμισμα
2 Μεγάλες ντομάτες για γέμισμα
1 Κοτόπουλο βρασμένο μαζί με την πέτσα του
1 Τζίντζερ φρέσκο
2 Σκελίδες σκόρδο
2 Κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
3 Κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 Πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
3 Πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 Λίτρο ζωμό κοτόπουλο (από το κοτόπουλο που βράσαμε)
200 γραμμάρια καλαμπόκι κοσνέρβα
400 ml γάλα καρύδας
200 γραμμάρια φρέσκα λευκά μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
Χυμό και ξύσμα από 2 μικρά πορτοκάλια
1 Κούπα ρύζι μπονέτ
1 Κούπα ρύζι καρολίνα
1 Κουταλιά της σούπας δυόσμο ξερό
1 Κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
1 Κουταλιά της σούπας κάρυ
2 Πρέζες καστανή ζάχαρη συν μια κοφτή κουταλιά της σούπας
1 1/2 μπουκάλι σόγια σως
Αλάτι - Πιπέρι - Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ξεψαχνίζουμε το βρασμένο κοτόπουλο μας και το ψιλοκόβουμε. Κρατάμε στην άκρη την πέτσα του και ένα λίτρο από τον ζωμό του.

Κόβουμε τα καπάκια και καθαρίζουμε τις καρδιές από τις πιπεριές μας. Κρατάμε στην άκρη τις καρδιές τους χωρίς τα σπόρια. Χτυπάμε στο μπλέντερ το τζίντζερ, το σκόρδο και τις καρδιές από τις πιπεριές που θα γεμίσουμε μέχρι να ψιλοκοπούν, όχι να γίνουν πολτός. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ.

Κόβουμε τον πάτο από τις ντομάτες μας ωστε να γίνει καπάκι. Αδειάζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι όσο καλύτερα γίνεται την σάρκα τους και την κρατάμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μπλέντερ την σάρκα από τις ντομάτες, μαζί με την πέτσα από το κοτόπουλο μέχρι να γίνουν πολτός. Αδειάζουμε τον πολτό στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά μας.

Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, τον χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τον δυόσμο, δυο πρέζες αλάτι, την κουταλιά καστανή ζάχαρη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά να ενωθούν και είναι έτοιμη η σάλτσα μας.

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε την πάπρικα, το κάρυ και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα καβουρντίζουμε για ένα λεπτό και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Το σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας καλά ώστε τα μυρωδικά μας να πάνε σε όλο το κοτόπουλο. Το τραβάμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε δυο πρέζες καστανή ζάχαρη και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ένα ελαφρύ καφετί χρώμα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, την πιπεριά Φλωρίνης και το καλαμπόκι. Σοτάρουμε τα υλικά μας μέχρι να στεγνώσουν από νερό. Μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε μέσα τις δυο κούπες ρύζι και το σοτάρουμε για ένα λεπτό. Στην συνέχεια αδειάζουμε μέσα την σάλτσα μας και ένα μπουκάλι σόγια σως. Βράζουμε την γέμισή μας μέχρι να τραβήξει λίγο η σάλτσα και να σκάσει το ρύζι (15 λεπτά περίπου ωστε να είναι μισοψημένο). Δε θα απορροφήσει όλο το ζουμί, αυτό θα γίνει μόλις μπει το κοτόπουλο.

Μόλις η γέμιση είναι έτοιμη την τραβάμε από την φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλό μας. Ανακατεύουμε πολύ καλά και την αφήνουμε στην άκρη για ένα μισάωρο να τραβήξει και να κρυώσει.

Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες μας με την γέμισή μας και τις τοποθετούμε ξαπλωμένες σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Θα περισσέψει γέμιση, αλλά θα την χρειαστούμε. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας κυδωνάτες. Τις απλώνουμε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά μας. Ρίχνουμε απο πάνω την υπόλοιπη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού. Προσθέτουμε το ένα λίτρο ζωμό κοτόπουλο που είχαμε κρατήσει στην άκρη, μαζί με μισό μπουκάλι σόγια σως. Συμπληρώνουμε αν χρειαστεί ελάχιστο νερό ίσα που να καλυφτεί η έξτρα γέμιση και να είναι λίγο πάνω από την μέση των γεμιστών μας.

Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι την επιφάνεια των γεμιστών και τρίβουμε απο πάνω τους φρέσκο πιπέρι. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο τα γεμιστά μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα. Μόλις πάρουν χρώμα οι πιπεριές μας τις γυρνάμε προσεκτικά και τις αφήνουμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά. Όταν είναι έτοιμες, βγάζουμε το φαγητό μας από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα πριν το σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου