Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Μοσχαρίσια burgers με blue cheese και μανιτάρια Πορτομπέλο.


Υλικά:
Για τα μανιτάρια:
12 Μεγάλα μανιτάρια Πόρτομπέλο
Τυρί κρέμα Φιλαδέλφια
1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτές ροδέλες
Λίγο τριμμένο γκούντα
Θυμάρι - Ελαιόλαδο

Για τα μπιφτέκια:
700 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 Αυγό
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο μπλέντερ
1 Στικ σέλερι μαζί με τα φύλλα του ψιλοκομμένο στο μπλέντερ
1 Κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 Κουταλιά του γλυκού κάρυ
4 Φρυγανιές μπριός τριμμένες
1 Κουταλιά της σούπας γάλα εβαπορέ
6 Κομμάτια blue cheese πάχους ενός δαχτύλου
6 Φέτες τυρί Τσένταρ
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι - Αλάτι - Ελαιόλαδο

Για τα τσιπς:
3 Πατάτες περασμένες στον τρίφτη στην πλευρά που κόβει λεπτές φέτες
Σπορέλαιο - Αλάτι - Ρίγανη

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια (εκτός του blue cheese και του τσένταρ) σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν. Σκεπάζουμε το μπολ με ζελατίνα και το αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο.

Αφαιρούμε το πόδι των μανιταριών και τα καθαρίζουμε από το έλασμα τους προσεχτικά χωρίς να τραυματίσουμε την σάρκα τους. Τα αλείφουμε ελαφρά με λάδι και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.  Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 - 15 λεπτά ίσα που να μαραθούν και να βγάλουν το νερό τους. Τα αφαιρούμε από το ταψί, τα στραγγίζουμε από το νερό και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουμε τελείως τυχόν έξτρα νερό που έχει βγει.

Χωρίζουμε την ζύμη για τα μπιφτέκια σε έξι ίσες μπάλες και τις ανοίγουμε ώστε να γίνουν μεγάλες και λεπτές. Βάζουμε στο κέντρο ένα κομματάκι blue cheese τόσο ώστε να κλείσει σωστά το μπιφτέκι και να σχηματιστεί χωρίς το blue cheese να βγει έξω από την ζύμη μας.

Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα πιέζουμε ελαφρά από πάνω με μια σπάτουλα ώστε να είναι επίπεδη η επιφάνειά τους και τοποθετούμε το ταψί στην μεσαία θέση του φούρνου μας. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο γκριλ στην δεύτερη σκάλα του μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις ροδίσουν από την μια πλευρά τα γυρίζουμε από την άλλη και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρουν χρώμα και από αυτή την πλευρά. Τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο σπορέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά πάνω σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε μέσα τις λεπτές φέτες πατάτας και τις αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα με μια τρυπητή κουτάλα τις αφαιρούμε και τις ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και στην συνέχεια τις απλώνουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί κουζίνας για να τραβήξουν το περίσσιο λάδι. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά κουνώντας το μπολ και τα τσιπς μας είναι έτοιμα.

Συναρμολόγηση:
Διαλέγουμε έξι από τα μανιτάρια που έχουν το καλύτερο σχήμα σαν μπολ. Αυτά θα γίνουν το κάτω μέρος των burger. Τα γεμίζουμε με τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που προηγουμένως το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Πάνω στο κάθε ένα από αυτά τοποθετούμε προσεκτικά τα μπιφτέκια μας. Βάζουμε μια φέτα τσένταρ πάνω από κάθε μπιφτέκι και τρεις ροδέλες πιπεριά Φλωρίνης. Καπακώνουμε τα burger μας με τα υπόλοιπα έξι μανιτάρια, πιέζουμε ελαφρώς το burger απο επάνω και ρίχνουμε απο πάνω τους λίγο τριμμένο γκούντα και θυμάρι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά μας. Τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα τρυπάμε απο πάνω με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους. Τα σερβίρουμε συνοδεύοντας τα με τα τσιπς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου