Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Κολοκυθάκια με κιμά στη γάστρα και σάλτσα γιαουρτιού.


Υλικά:
Για τα γεμιστά:
8 Στρογγυλά κολοκυθάκια
400 Γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
1 Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 Στικ σέλερι ψιλοκομμένα
1 Κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά του γλυκού δυόσμο
Μισή κούπα ρύζι καρολίνα
1 Κύβο ζωμό λαχανικών
Αλάτι - Πιπέρι - Ελαιόλαδο

Για την σάλτσα:
Χυμό από 1 λεμόνι
1 Κουταλιά της σούπας μουστάρδα
2 Κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 Σκελίδα σκόρδο
200 Γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
Την ψίχα από τα κολοκυθάκια που θα αδειάσουμε

Εκτέλεση:
Για τα γεμιστά:
Κόβουμε το κοτσάνι από τα κολοκυθάκια και το πετάμε. Κόβουμε το καπάκι τους σχεδόν μισό δάχτυλο παχύ. Με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρούμε προσεκτικά την σάρκα τους και τα κάνουμε όσο πιο λεπτά γίνεται. Κρατάμε την σάρκα τους στην άκρη για την σάλτσα μας. Με ένα πιρούνι τρυπάμε σε δυο τρια σημεία τα κολοκυθάκια κοντά στην βάση τους.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το ξερό και φρέσκο κρεμμύδι, το σέλερι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να χάσει όλα τα υγρά του. Κατόπιν ρίχνουμε τον δυόσμο, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό και έπειτα προσθέτουμε το ρύζι. Το σοτάρουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε μισή κούπα νερό. Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι που να πιει όλα τα υγρά του. Προσέχουμε μη μας κολλήσει στην κατσαρόλα. Τραβάμε το μείγμα από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι επάνω και τα κλείνουμε με το καπάκι τους. Τα τοποθετούμε σε μια γάστρα το ένα δίπλα στο άλλο. Λιώνουμε τον κύβο σε ένα μπρίκι με καυτό νερό και περιχύνουμε τα κολοκυθάκια μας. Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε 1-2 δάχτυλα ζεστό νερό στην γάστρα μας. Την σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά σκεπασμένα και 30 λεπτά ξεσκέπαστα. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο και με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ. Δεν θέλουμε τα υγρά τους.

Για την σάλτσα:
Βάζουμε στο μπλέντερ την σάρκα από τα κολοκυθάκια που κρατήσαμε στην άκρη, μαζί με το σκόρδο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε την μουστάρδα, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά. Το τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το λεμόνι και το γιαούρτι. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας, να ενωθούν σε μια ομοιόμορφη σάλτσα.

Σερβίρουμε τα γεμιστά μας και τα περιχύνουμε με όση σάλτσα επιθυμούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου