Υλικά:
Για τις πιπεριές:
8 Μεγάλες πιπεριές για γεμιστά, κόκκινες και πράσινες
1 Κοτόπουλο (μαζί με την συκωταριά του)
250 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια κομμένα στην μέση και σε φέτες
2 Καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια
1 Μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
4 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα μαζί με το πράσινο μέρος τους
2 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά του γλυκού κάρυ
2 Κουταλιές του γλυκού πάπρικα
1 Κοφτή κουταλιά της σούπας ξερό βασιλικό
300 γραμμάρια γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια 5 εκατοστών
1 Ποτήρι του κρασιού κόκκινο ημίγλυκο κρασί
Ελαιόλαδο - Αλάτι - Πιπέρι
Ελαιόλαδο - Αλάτι - Πιπέρι
Για την σάλτσα:
1 Ντομάτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
1 Συκωταριά κοτόπουλου
2 Κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 Κοφτή κουταλιά της σούπας ξερό βασιλικό
1 Κύβο κοτόπουλου
Η ψίχα από τις πιπεριές που θα γεμίσουμε
Εκτέλεση:
Βράζουμε το κοτόπουλο σε 2 λίτρα νερό. Κρατάμε στην άκρη την συκωταριά και τον ζωμό του αφού τον σουρώσουμε. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κάρυ και την πάπρικα, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το κοτόπουλο.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκο) και τα καρότα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Μόλις τραβήξουν τα υγρά, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον βασιλικό, το σκόρδο και τον άνηθο. Ανακατεύουμε καλά και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο με τα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά όλο το μείγμα και το τραβάμε από την φωτιά.
Κόβουμε το πίσω μέρος από τις πιπεριές μας και βγάζουμε την ψίχα τους. Καθαρίζουμε την ψίχα από τα σπόρια και την κρατάμε στην άκρη.
Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε μισό λίτρο από τον ζωμό που κρατήσαμε, την συκωταριά, την ψίχα από τις πιπεριές, την ντομάτα, τον πελτέ, τον κύβο, τον άνηθο και τον βασιλικό. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 10 λεπτά. Το τραβάμε από την φωτιά και το σουρώνουμε. Κρατάμε το υγρό σε ένα μπολ. Τα στερεά υλικά τα τοποθετούμε με δυο κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτουμε τον πολτό στο μπολ με το υγρό και ανακατεύουμε καλά να δέσει η σάλτσα μας.
Συναρμολόγηση:
Αν οι πιπεριές μας έχουν χοντρά τοιχώματα τις ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 15 λεπτά, ώστε να μην είναι σκληρές μετά το ψήσιμο.
Παίρνουμε τις πιπεριές και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε 4 σημεία γύρω γύρω. Βάζουμε σε κάθε μια ένα κυβάκι γραβιέρα στον πάτο τους. Απο πάνω μια κουταλιά της σούπας γέμιση και μετά πάλι ένα κυβάκι γραβιέρα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γεμίσουν οι πιπεριές μας. Όταν γεμίσουν πιέζουμε ελαφρά με το κουτάλι την γέμιση και τις κλείνουμε με το καπάκι τους.
Τοποθετούμε τις πιπεριές σε ένα μικρό ορθογώνιο ταψάκι με το καπάκι τους στα τοιχώματα του ταψιού. Τις σφηνώνουμε μεταξύ τους για να μην ανοίξουν. Αν μας έχει περισσέψει γέμιση την ρίχνουμε ανάμεσα στις πιπεριές. Ρίχνουμε πάνω από όλες τις πιπεριές την σάλτσα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Μόλις πάρουν χρώμα από την μια πλευρά τις βγάζουμε και προσεχτικά με ένα κουτάλι τις γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Όταν πάρουν χρώμα και από αυτήν την πλευρά, βγάζουμε το ταψί μας, τρίβουμε πάνω από τις πιπεριές γραβιέρα και ψήνουμε για 5 ακόμα λεπτά ίσα ίσα να λιώσει καλά η γραβιέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου