Υλικά:
Για το μοσχάρι:
Μισό κιλό μοσχάρι ποντίκι κομμένο σε κύβους
Μισό κιλό φρέσκα άσπρα μανιτάρια κομμένα στην μέση
3 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 Κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα και χωρισμένα στα φύλλα τους
2 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 Φύλλα δάφνης
6 Κόκκους μπαχάρι
2 Κουταλιές της σούπας τομάτα πελτέ
1 Κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 Κουταλιά της σούπας μέλι
1 Κύβο βοδινό
1 Ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί ημίγλυκο
1 Σφηνάκι κονιάκ
3 Κουτάκια μπύρα
Ελαιόλαδο - Αλάτι - Πιπέρι
Για το ρύζι:
1 Κούπα ρύζι κίτρινο
2 Κούπες μπύρα
1 Κουταλιά της σούπας κονιάκ
1 Κουταλιά της σούπας μέλι
1 Φύλλο δάφνης
1 Κύβο βοδινό
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Ελαιόλαδο - Αλάτι - Πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε την κατσαρόλα μας σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε δυο κουταλιές ελαιόλαδο. Μόλις κάψει σοτάρουμε τα κομμάτια κρέας μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τον πελτέ, τα φύλλα της δάφνης και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Θα πιάσει μια ελαφριά κρούστα ο πάτος της κατσαρόλας, αλλά αυτό θέλουμε. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε συνεχώς ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να τραβήξουν τα υγρά και να φύγει το αλκοόλ. Θα γίνει μια πηχτή σάλτσα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό προς μέτριο και προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδι, το σκόρδο, το μέλι, τα μανιτάρια. την μπύρα, το κονιάκ, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, τον κύβο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για 2 ώρες. Τσεκάρουμε συχνά τα υγρά του και αν χρειαστεί, που είναι απίθανο συμπληρώνουμε με μπύρα.
Όσο βράζει το κρέας σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά για το ρύζι, μαζί με το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει μια βράση το χαμηλώνουμε στο μέτριο και το αφήνουμε να πιει τα υγρά του. Όταν είναι έτοιμο το τραβάμε από την φωτιά και σκεπάζουμε το κατσαρολάκι με μια πετσέτα και απο πάνω με το καπάκι του. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει το κρέας.
Μόλις έχουν περάσει οι δυο ώρες τσεκάρουμε το κρέας μας αν έχει μαλακώσει. Αν η σάλτσα μας έχει δέσει αλατίζουμε, ανακατεύουμε και το τραβάμε από την φωτιά. Αν έχει αρκετά υγρά ακόμα δυναμώνουμε την φωτιά και βράζουμε χωρίς καπάκι μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και κατόπιν αλατίζουμε και τραβάμε από την φωτιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου