Υλικά:
1 Κιλό μοσχαρίσιο κρέας (Ελιά ή ποντίκι)
2 Καρότα κομμένα σε μισές ροδέλες
3 Παντζάρια μέτρια
3 Κούπες λάχανο ψιλοκομμένο
2 Πατάτες μεγάλες, κομμένες σε κύβους
2 Ντομάτες πολτοποιημένες στο μπλέντερ
3 Κρεμμύδια χοντροκομμένα
3 Στικ σέλερι (μαζί με τα φύλλα τους) ψιλοκομμένα
2 Κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
2 Κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 Κουταλιά της σούπας βεγκέτα
2 Κουταλιές του γλυκού μπούκοβο
1 Κουταλιά του γλυκού πάπρικα
Μισό ποτήρι του κρασιού, κόκκινο κρασί
4 Λίτρα νερό
Ελαιόλαδο - Αλάτι - Πιπέρι
Εκτέλεση:
Πρώτα απο όλα βράζουμε τα παντζάρια μόνα τους. Όταν είναι έτοιμα τα ξεφλουδίζουμε κάτω από την βρύση και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το νερό και το κρέας. Το αφήνουμε να βράσει καλά μέχρι να μαλακώσει (2 με 2 1/2 ώρες). Αφαιρούμε τον αφρό που θα βγάζει το κρέας όσο βράζει. Μόλις είναι έτοιμο το τραβάμε από την φωτιά, βγάζουμε το κρέας απο το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Κρατάμε στην άκρη τον ζωμό του για την σούπα μας.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαραθούν. Όταν γίνουν διάφανα και χάσουν το νερό τους, τα σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά μας (καρότα, πατάτες, λάχανο, σέλερι), τον πολτό ντομάτας, τον ζωμό του κρέατος, την πάπρικα, την βεγκέτα και το μπούκοβο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
Στο διάστημα αυτό κόβουμε σε κύβους 3 εκατοστών, το κρέας και τα παντζάρια.
Μόλις τα λαχανικά μας είναι έτοιμα, προσθέτουμε στην σούπα μας το κρέας, τα παντζάρια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Αν δούμε οτι έχει τραβήξει αρκετό νερό το φαγητό μας, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το φαγητό να βράσει για ένα δεκάλεπτο ακόμα και το τραβάμε απο την φωτιά.
Το σερβίρουμε σκέτο ή με έξτρα μπούκοβο αν το θέλουμε πιο καυτερό ή με μια κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου