Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Μακαρονόπιτα με αρνί και μελιτζάνες.


Υλικά:
1 Κιλό αρνί
4 Μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές μακριές φέτες
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 Σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 Καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια
250 Γραμμάρια φρέσκα μικρά λευκά μανιτάρια κομμένα σε μισές φέτες
2 Στικ σέλερι ψιλοκομμένα (χωρίς τα φύλλα τους)
1 Κουταλιά του γλυκού θυμάρι
1 Κουταλιά του γλυκού δενδρολίβανο
250 Γραμμάρια πέννες
1 Ποτήρι του κρασιού κόκκινο ημίγλυκο κρασί
300 Γραμμάρια μιξ τριμμένων τυριών

Εκτέλεση:
Αλατίζουμε καλά τις φέτες τις μελιτζάνας και τις αφήνουμε στην άκρη τουλάχιστον για μισή ώρα μέχρι να ξεπικρίσουν. Μόλις είναι έτοιμες τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις αφήνουμε στην άκρη.

Βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα ρίχνουμε αλάτι - πιπέρι - δενδρολίβανο και τοποθετούμε το αρνί. Το τυλίγουμε με την λαδόκολλα και το ξανατυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Το ψήνουμε στον φούρνο στους 190 βαθμούς για 2 με 2.5 ώρες. Μόλις είναι έτοιμο, το ξετυλίγουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει αρκετά το ξεψαχνίζουμε, το κόβουμε σε μπουκιές και το κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια μας. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να βγάλουν το νερό τους. Μόλις στεγνώσουν ρίχνουμε και το καρότο με το σέλερι. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πιει τα υγρά και να στεγνώσει. Ρίχνουμε το δενδρολίβανο και το θυμάρι. Μόλις είναι έτοιμο το τραβάμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς, για λίγα λεπτά ώστε να μαλακώσουν.

Συναρμολόγηση:
Παίρνουμε μια ταρτιέρα μεσαίου μεγέθους με αποσπώμενα τοιχώματα. Λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο τον πάτο και τα τοιχώματά της. Στρώνουμε τις μελιτζάνες ώστε κάθε φέτα να καλύπτει την άκρη της επόμενης και η άκρη κάθε φέτας να προεξέχει 5 εκατοστά έξω από την ταρτιέρα. Συμπληρώνουμε το κέντρο της ταρτιέρας με μερικές φέτες.


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τις πένες, το αρνί, το μείγμα μανιταριών και 200 γραμμάρια από τα τριμμένα τυριά. Ρίχνουμε το μείγμα στην ταρτιέρα και το πιέζουμε καλά με μια κουτάλα.


Κλείνουμε τις άκρες από τις μελιτζάνες προς τα μέσα. Συμπληρώνουμε τα κενά στην επιφάνεια της πίτας με μερικές φέτες μελιτζάνας έτσι ώστε να μην υπάρχει ακάλυπτη γέμιση. Ρίχνουμε πάνω στην επιφάνεια της πίτας το υπόλοιπο από τα τριμμένα τυριά και τα απλώνουμε καλά.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, μέχρι να ροδίσουν τα τυριά από πάνω. Αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα. Αφαιρούμε τα τείχη της ταρτιέρας, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου