Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Μπακαλιάρος στην γάστρα με κρασί και μέλι.


Υλικά:
Ένας μεγάλος μπακαλιάρος φρέσκος 2,5 - 3 κιλά (κόψτε το κεφάλι και λίγο από τον σβέρκο και κρατήστε το στην κατάψυξη για μια λαχταριστή ψαρόσουπα).
2 Κρεμμύδια κομμένα σε φέτες.
2 Πατάτες κομμένες σε φέτες (κόβουμε καμιά δεκαριά φέτες λεπτές σαν χαρτί και τις κρατάμε στην άκρη).
2 Καρότα τριμμένα στον τρίφτη
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκκομένο
2 Σκελίδες σκόρδο
1 Κρεμμύδι
2 Κουταλιές του γλυκού γλυκάνισο
1 Κουταλιά της σούπας μέλι
1 Ντομάτα
500ml Κόκκινο κρασί ημίγλυκο
250ml Χυμό ντομάτας

Ελαιόλαδο - Αλάτι - Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:
Με δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός, την ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον γλυκάνισο.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το τριμμένο καρότο, το μέλι, τον χυμό ντομάτας, το κρασί, τον πολτό που φτιάξαμε, τον μαϊντανό και τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν σε μια ωραία σάλτσα.

Ρίχνουμε λίγο λάδι στην γάστρα και το απλώνουμε παντού. Φτιάχνουμε μια στρώση με τις φέτες του κρεμμυδιού και απο πάνω τους άλλη μια στρώση με τις φέτες πατάτας. Αλατοπιπερώνουμε καλά. Παίρνουμε το ψάρι και το αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα και έξω. Το τοποθετούμε πάνω στην στρώση από τις πατάτες. Τις πολύ ψιλές φέτες πατάτας που κρατήσαμε στην άκρη τις τοποθετούμε πάνω στο ψάρι κατα μήκος του, ξεκινώντας από την ουρά προς το κεφάλι, με την μια να ακουμπάει ελαφρά πάνω στην άλλη έτσι ώστε να είναι σαν λέπια. Περιχύνουμε το ψάρι και τις πατάτες με την σάλτσα μας. Φροντίζουμε να πάει παντού. Σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για 45 λεπτά. Μετά την μισή ώρα ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου