Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Μοσχαράκι κοκκινιστό με χυλοπίτες στη γάστρα.



Υλικά:
Ενάμιση κιλό μοσχάρι (ποντίκι) κομμένο σε κομμάτια
2 καρότα κομμένα σε κύβους
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
400 γραμμάρια λευκά ή καφέ μανιτάρια κομμένα στην μέση
Μια ντομάτα χτυπημένη στο μπλέντερ
Μια κονσέρβα κονσκασέ
3 κουταλιές του γλυκού ρίγανη περασμένη απο μεταλλική σίτα για να γίνει σκόνη
5 μπιλάκια μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
1 κύβο μοσχάρι
300 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
3 λίτρα νερό
1 συσκευασία χυλοπίτες
Φρσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
Βράζω το κρέας στα 3 λίτρα νερό μέχρι να βγάλει όλο τον αφρό του, τον οποίο αφαιρώ. Αφήνω το κρέας στην άκρη και σουρώνω τον ζωμό. Τον αφήνω στην άκρη.

Σοτάρω το κρέας σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα απο όλες τις πλευρές. Το αφήνω στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, σοτάρω το κρεμμύδι και μόλις πάρει λίγο χρώμα ρίχνω τα καρότα και τα μανιτάρια τα οποία σοτάρω για 5 λεπτά. Μετά ρίχνω το σκόρδο, την δάφνη και το μπαχάρι, τα οποία τα σοτάρω για 2 λεπτά. Ρίχνω το κρέας μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύω όλα τα υλικά και αφού ανεβάσω την φωτιά στο δυνατό, τα σβήνω με το κρασί. Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια ρίχνω τα δυο απο τα τρία λίτρα του ζωμού, την κονσέρβα κονσκασέ, τον κύβο, την τριμμένη ντομάτα, την ρίγανη και φρσκοτριμμένο πιπέρι όσο θέλω. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνω την φωτιά στο μέτριο και αφού σκεπάσω την κατσαρόλα σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Όταν είναι έτοιμο το τραβάω απο την φωτιά και βάζω αλάτι. Ρίχνω τις χυλοπίτες στην γάστρα και απο πάνω απλώνω το κρέας με τα υλικά του. Ρίχνω μέσα και το ένα λίτρο ζωμό που είχα κρατήσει στην άκρη. Σκεπάζω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα για μισή ώρα. Ξεσκεπάζω και τσεκάρω οτι οι χυλοπίτες έχουν τραβήξει τα υγρά. Ανακατεύω και τρίβω απο επάνω προαιρετικά φέτα ή γραβιέρα. Ψήνω για 5 λεπτά ξεσκέπαστο μέχρι να λιώσει και το αφήνω 15 λεπτά εκτός φούρνου πριν το σερβίρω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου